De eerste ervaringen! - Reisverslag uit Grabouw, Zuid-Afrika van Fay Senhorst - WaarBenJij.nu De eerste ervaringen! - Reisverslag uit Grabouw, Zuid-Afrika van Fay Senhorst - WaarBenJij.nu

De eerste ervaringen!

Door: webmaster: Fay

Blijf op de hoogte en volg Fay

09 Februari 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw

Lieve allemaal,

Hier weer even een berichtje van mij. Dit is trouwens een handig middel, want op deze manier kan ik ook zelf al mijn indrukken even op een rijtje zetten.

Zaterdag was voor mij een relax dag. Van elke huurauto moesten twee afgevaardigden naar Kaapstad om de papieren in te vullen. Ik mocht echter thuis blijven, en dat was niet verkeerd omdat het eerste nachtje in een nieuw bed, een nieuw huis met nieuwe geluiden toch niet direct lekker sliep. Het was vrijdagavond en dat betekende veel herrie en drukte op straat. Dat is toch wel even anders dan thuis op de Tricht;)! Na met Sanne wat boodschappen te hebben gedaan en onze simkaarten te hebben laten activeren besloten we in een, wat overmoedige bui, om met Ninke naar het zwembad te LOPEN. De andere waren nog niet terug met de auto’s en we hadden het erg heet. Het zwembad was bij de country club, een halfuur lopen hier vandaan. In eerste instantie voor een ervaren 4daagseloopster geen probleem. Het was echter mega heet en alleen maar bult op, zonder schaduw. We hadden gelukkig water bij ons, en eenmaal daar was het uitzicht verbluffend( zie foto;s hier onder) en was het de wandeltocht meer dan waard. ( Terug hebben we ons maar wel op laten halen met de auto;)..)
Zaterdagavond hadden we een echte Afrikaanse braai. Dit was op Apple Creek (zie foto), waar ook twee van onze studentenhuizen staan. Het is hier echt de streek van de appelsap en de overheerlijke Appletiser ( met prik ), dus ik zit hier wel goed;).. De braai begon om 5 uur, en aangezien we om half 9 een keer begonnen, was ie echt Afrikaans:P! De hele club studenten, ook van Caledon en Genadendal, was bij elkaar en het was leuk om met iedereen kennis te maken.
De terugweg van de braai in de auto was nog een heel gedoe. Het was donker en met vijf meiden in de auto zorgt dat voor het nodige gegiechel. Het links rijden, de bochten, geen lantaarns.. een uil ( ons eerste wild) die ineens overvliegt.. en ineens staan er 30 afrikanen langs de weg haha iedereen gillen. Roept iemand is de deur gelockt? Uhh zegt Tanja, die rijdt, ik kijk wel ff. Ze trekt aan haar deur en die gaat los, niet gelockt dus. Net een stel Afrikanen gepasseerd in het donker op een mega verlaten weggetje zegt ze: Ik ga even stoppen want ik krijg de deur niet meer dicht. Waarop de rest van de groep roept: NEE, je moet doorrijden!!.. Stoppen is iets wat je hier in zo’n geval dus nooit kunt doen.
Zondag naar het strand ( Gordon’s bay ) geweest. Hier naartoe heb ik mijn eerste meters links gereden, en wel door de bergen. Het is maar goed dat er wat bijrijders in zitten haha ik ben helemaal gedesoriënteerd hier. Vooral het nemen van bochten, het oversteken want je kijkt continu naar de verkeerde kant, en je moet heel erg wennen aan je positie op de weg. Je bent snel geneigd helemaal aan de buitenkant te gaan rijden. Het rijden in de bergen was ook wennen: In zijn vier reed ik 85 berg op en ineens ging mijn metertje, 80, 75, 70, 69 en ik riep heel hard: Help we gaan zo achteruit!!.. maar nja even terug naar zijn 3 en we gingen weer een stuk beter;)! Verder heb ik nog bijna een geparkeerde auto geschampt maar uiteindelijk zonder brokken op het strand aangekomen waar we heerlijk ons eerste bruine kleurtje hebben opgedaan ( zie foto’s). ’s avonds hebben we hier pizza gegeten met de meiden van Apple Creek en heb ik gelukkig even de stemmen van de mensen thuis gehoord:)!
Maandag moesten we ons officieel in laten schrijven bij de universiteit. Met alle studenten zijn we daar heen gereden, een stoet van 12 witte toyota yarissen;), daar kennis gemaakt met onze acedemic Supervisors en een beetje gewend aan het Engels. Supervisie, alle uitleg, mijn opdrachten, alles moet in het Engels hier, en dat is voor mij best even wennen(A).. Maike ik denk dat ik dat Engels nu toch nog een keer onder de knie ga krijgen haha;) Er zat een overheerlijke lunch bij en we hebben nu allemaal een schoolpas met foto van de uni.
Na een lange dag moesten we zelf de weg terug vinden.. en dat lukte aardig, zonder kaart;)!.. we zijn alleen ietsje anders gereden dan de heen weg(A), maar hebben daardoor wel struisvogels in het wild gespot! Ook zijn we daarna langs de supermarkt gereden, jaja we hebben hier gewoon een SPAR en die is nog veel groter dan de AH in doesburg. Ze hebben zelfs pindakaas en pringles en over het eten hebben we hier sowieso niets te klagen. Onwijs veel vers fruit en groenten!
Sanne en ik hebben maandag voor het eerst gekookt, en dat was erg heet zonder afzuigkap en met 42 graden buiten, zonder zon en dus super benauwd!, maar voor een eerste keer op een Afrikaans kookplaatje hebben we het er niet slecht vanaf gebracht.
Ik leer trouwens ook nog zuinig worden met stroom. Hier koop je namelijk stroom in de winkel, net als beltegoed. Je koopt voor een bepaald bedrag, krijgt een briefje met een code en die tik je in op je apparaatje in huis, en tada je hebt weer voldoende stroom. De lichten laten we niet onnodig aan, ’s avonds schakelen we de stopcontacten uit etc.. ;)
Vandaag onze practical supervisors ontmoet, of terwijl je mensen van de projecten. Ons zelf voorgesteld en vertelt wat je hier komt doen, jaja ineens onverwachts in het Engels voor zo’n 35 man haha .. tjah ik leer hier nog is wat;) Ann, je krijgt de groetjes van Tim en Maz en ook van Valerie trouwens die ik gister al heb gezien op de uni;)!.. Tim en Maz runnen de Village of hope en zijn geëmigreerd vanuit England. Hele lieve mensen, en ze praten ook echt heeeeelll snel Engels haha;).. Ook de vrouw van het Lundulwazi ontmoet en morgen maken we met alle studenten een tour langs de projecten, donderdag heb je een meeloopdag en ga je dus zelf nog een keer naar je eigen projecten om ook afspraken te maken over werktijden etc. Het einde van de middag hebben we gebruikt om bij de meiden van Apple Creek te relaxen op de steiger aan het meer.
Vanaf vrijdag ben ik een heel weekend op kamp in Apple Creek ( zie foto ).. Een gebied met heel slecht bereik.. Volgende week horen jullie ongetwijfeld weer meer van me;)!

Mijn Afrikaanse nummer is: 0027- 0795976866 maargoed deze is eigenlijk alleen zinvol voor de bellers;).
Het is een beetje een lang verhaal geworden, maar ik merk zelf dat ik gewoon door de cultuurverschillen zoveel indrukken heb dat mijn hoofd soms wat vol zit. Op deze manier zijn jullie in ieder geval uitgebreid op de hoogte van mijn belevenissen en bezigheden hier.

Dikke kus Fay

• 09 Februari 2010 - 20:09

Anne:

Hey lief nichtje..

Leuk om nu ook jouw verhalen te kunnen lezen en daar ook een heel beeld bij kan vormen. Country club is iid wel eind lopen ja;) Ik stuur je vd week f wat foto's van de V.o.H. waar ik met oude collega's op sta.. (kun je aan de overkant printen voor 2 rand) die hadden ze nog van me tegoed.
    Doe ze allemaal de groetjes daar..
    Blijf genieten van dit geweldig avontuur en de zon uiteraard..hier is het vooral heeeel erg koud en saai! Ik ben trouwens weer hard opzoek naar een kamer (problemen met de huurbaas:S) en het afstuderen is ook behoorlijk zwaar. Ben wel beetje jaloers op je, maar ik gun je nog een fantastische tijd daar! Groetjes aan iedereen (als ze me nog kennen)

Heel veel liefs,

Anne

• 09 Februari 2010 - 20:14

Jaap:

Wat heb je het toch slecht, maar niet heus. Fijn dat je het zo naar je zin hebt. Heeft Jill je al verteld dat we samen een dag op pad zijn geweest? Haar eerste beurs ervaring, jammer dat er niet veel bezoekers waren. Maar het was best een leuke dag. Het is wel vreselijk mooi daar in Afrika, ben je al geaclimatiseerd?? En klopt het dat het leven daar relaxer is als het gejaag en gejacht hier?
    Geniet maar lekker en sla elke ervaring op in je geheugen.

• 09 Februari 2010 - 20:14

Jaap:

Geniet maar lekker en sla elke ervaring op in je geheugen.

• 09 Februari 2010 - 20:26

Jill:

Hee zus,
    Leuk verhaal! Haha jij zuinig met stroom? Miss kun je dan nog wat tips geven als je terug bent voor thuis ^^
    Haha grapje!
    Veel plezier en we houden contact:)
    Leuke fotos trouwens!
    Dikke Kus XXX

• 09 Februari 2010 - 20:59

Rachel:

Heee lieve Fay,

Wauw dat chillen bij het meer ziet er echt heeeel relaxed uit, pfff kom net weer van hockey training dik ingepakt 2 mutsen op en half bevroren. En dan zie ik jou foto's jij met een topje aan heeeeeerlijk, geniet er maar lekker van en vooral van die lekkere drankjes haha onthoud goed hoe je ze maakt haha dan gaan we ze hier doorvoeren:D

Owja, had ik al gezegd dat ik je echt een bikkel vind?? hoe je je overal doorheen werkt vol optimisme echt superknap ik vind je een echte BIKKEL HAHA...
    Verwend wordt je iig niet van zo'n trip:D Zal ook wel goed zijn voor mij:$ hahaha leer ik eens wat eten:P

Nou spreek je snel weer,

DIKKE KUSSS(K)

• 09 Februari 2010 - 21:13

Mama:

Hey lieverd,
    Wat leuk weer wat van je ervaringen te mogen lezen. Je schrijft op zo'n heerlijke enthousiaste manier! Dat autorijden moeten wij dus ook straks ervaren lijkt mij nogal een hysterische aangelegenheid papa met 2 gillende dames in de auto. Ik geloof dat ik maar vast iets kalmerends bestel aangezien ik hier in nederland al niet graag bij een ander in de auto zit.Bij deze besluit ik dat ik maar achter het stuur kruip, moet ik alleen nog ven met jullie regelen. Goed dat je je engels weer op peil breng, straks houd je nog een engels accent over!!! Leuk dat je de mensen van je project al ontmoet hebt en dat het steeds meer werkelijkheid wordt. Houdt ons maar op de hoogte ik kan niet wachten, maar ik sta ook niet bekend als heel geduldig.Vandaag hebben we nog contact gehad, ik hoop dat je oogontsteking gauw over is en anders opnieuw naar de arts zoals dr. Adamo heeft voorgeschreven. Ik hoor wel weer hoe het afloopt.
    De foto's die je plaatst zijn echt super mooi. we moeten maar op zoek naar een goeie camera straks. Lieverd geniet van je tijd en het mooie wat je nog te wachten staat. Pas goed op jezelf ( deurtjes dicht zowel in huis als in de auto )
    Dikke, dikke kus mama

• 09 Februari 2010 - 21:26

Pap:

mooie verhalen leuke plaatjes ik heb mijn koffer al klaarstaan nu nog een aldi en het is helemaal voor mekaar Africa here I come!!
    Kus papa

• 09 Februari 2010 - 23:32

Wilbert:

hoi Fay , hier Baas.
    Geweldige plek zit je daar zeg .Ik dacht dat je tegen me zei ,ik werk een half jaartje niet bij du Midi , maar ik ga in afrika werken ,nu ikzie je hard werken daar, alleen nog maar zwemmen en en naar de spar gaan. Nouw je staat weer op de lijst om te werken van het weekend hoor en dan ga ik wel ff naar de spar daar.je kunt het wel en wee hier in duMidi ook weer volgen op de uitde winterslaap gekomen hyves van du midi. www.dumidi.hyves.nl .Ik zal eens proberen of ik een paar foto's van de spar enzo op de tv kan zetten in de kroer ,kunnen ze allemaal zien hoe hard je moet werken .groetjesen tot zaterdag tien uur, bij de deur van du midi. grote knuffel van de baas

• 10 Februari 2010 - 06:57

Dylan:

ik vindt het leuk om te horen dat je eht zo leuk en mooi vindt heleaas kunne we volgende week niet chatten of bellen want dan ben je op kamp maar daar redden we ons wel door heeen kus kus (K)

• 10 Februari 2010 - 11:01

Trudy:

Hoi Fay, leuke verhalen vertel je. Deze ervaringen vergeet je je hele leven niet meer. En dan dat heerlijke weer, op het moment sneeuwt het hier weer een beetje. Heb je de foto van Sieb gekregen, als je hem uitprint kun je het bruine monster aan de muur hangen ( niet schrikken als je s'nachts wakker wordt ).Oma heeft de rode pannenlappen klaar, ik heb tegen haar gezegd dat ze ze maar 5 maanden moet opbergen. Doe het voorzichtig aan in de bergen, en laat de deuren goed dicht, voor je het weet zit er een bruine jongen naast je, terwijl in Nederland een witte jongen op je zit te wachten. Fay liefs en tot de volgende keer Ton en Trudy.

• 10 Februari 2010 - 13:36

Ida:

Lieve Fay,

Mooie fotos, en zo te lezen kunnen wij nog meer mooie verhalen en plaatjes verwachten.
    In ieder geval je heb het beter voor elkaar dan wij hier.

Gr en xxIda

• 10 Februari 2010 - 20:51

Marjan:

Hoi Fay,
    Wat ontzettend leuk dat we je zo kunnen volgen. Het is daar heerlijk weer, we zouden bijna jaloers worden, hier ligt inmiddels alweer een behoorlijk pak sneeuw. We zullen deze week een kaart op de bus doen zodat je kale wand iets minder kaal wordt. Heel erg veel plezier, geniet ervan en tot mails.
    Groetjes vanuit een wit Giesbeek ook van Stephan, Mark en Frank

• 11 Februari 2010 - 18:28

Bennie En Titi:

Hallo Fay je hebt het beter voor elkaar als mij, ik loop de post weer rond te lopen in de sneeuw. Daar begin ik behoorlijk van te balen. Wat een mooie foto`s heb je gemaakt, en het belangrijkste dat je het leuk en fijn hebt. Geniet er van want het is zo voorbij pas goed op je zelf en wees voorzichtig.
    Groetjes Bennie en Titi xxx

• 13 Februari 2010 - 13:58

Ietje:

Hoi Fay. Klinkt allemaal wel erg leuk en spannend. Zal deze site in de gaten houden, is wel erg leuk zo. Zo houden wij het allemaal een beetje bij. Gr, van ons allemaal. Eddy, Ietje, Bas en Mariska

• 13 Februari 2010 - 21:57

Bertha:

Hai Fay,
    Zo te lezen vermaak je je daar wel. Helemaal leuk hoe je het allemaal schrijft. Moet je nagaan je bent er nu een dikke week en al zoveel indrukken hoe zal dat verder gaan? Blijf altijd allert en geniet ervan. liefs Bertha

• 18 Februari 2010 - 08:26

Marieken:

hey fay,

ipv. een mail doe ik het zo eens.wat een belevenis nu al.en geweldig al die foto's.zo krijgen wij een beetje een indruk hoe je het maakt.
    gaat het met de oogdruppels nu beter?er ligt hier nog sneeuw,als ik dan de zonnige foto's zie,hoop ik dat dat er hier ook snel van gaat komen.geniet en pas goed op jezelf,lieve groetjes marieken.